Expositie 75 jaar Bevrijding Vaals verlengd

Wegens groot succes is onze tentoonstelling "75 jaar bevrijd" met twee dagen verlengd. De expositie is op maandagavond 21 oktober en dinsdagavond 22 oktober van 18 uur tot 21 uur nog te bezichtigen. Lokatie: Bloemendalstraat 11A Vaals.  

De expositie wordt georganiseerd in samenwerking met heemkundekring “Noabere va Viele” Vijlen en heemkundekring “de Auw Kapel” Lemiers. De gehuchten en kernen in de omgeving waren reeds enige tijd bevrijd: Wolfhaag en Raren op 13 september, Harles, Holset en Vijlen op 14 september, Lemiers en Mamelis werden op 17 september bevrijd, Vaals echter moest wachten. De razendsnelle opmars in de richting van Zuid-Limburg had tot gevolg dat de aanvoer van dringend noodzakelijk materiaal, munitie en brandstof te kort schoot. Ook de verwachte heftige tegenstand bij de Westwall, die om Aken lag, zorgde voor vertraging. De voorbereidingen voor de slag om Arnhem, Market Garden, zorgden eveneens voor een verschuiving van de prioriteiten. Een benauwde tijd brak aan voor de bewoners van de kern Vaals. Gewapende patrouilles van Amerikaanse en Duitse troepen voerden schermutselingen uit in de straten van Vaals. Aan de hand van unieke militaire berichten die de situatie in Vaals en de directe omgeving beschrijven, fotomateriaal, verhalen van inwoners, meldingen van de brandweer, etc. wordt een indringend beeld geschetst van de weken dat Vaals niemandsland was. Verder worden er in verschillende vitrines interessante tentoonstellingsstukken uitgestald.

 

 

  23 januari 2020
Holger Dux over de relatie van Anne Frank met Aken.
Lezing i.s.m. Lgog.

 

 

Er zijn nog exemplaren van Verleden & Heden nummers  2, 5, 10, 13 en 14, 17, 18, 19 en 20 verkrijgbaar bij het secretariaat of op woensdag tussen 10.00 en 12.00 Óp Sankt Tolbert.

Let op!
Bijzondere uitgave over de Arbeiterverein St. Paulus.
Nog te koop voor € 10,00 bij het secretariaat of op de 1e woensdag van de maand van 10.00 tot 12.00 uur Óp Sankt Tolbert.

Themanummer 3: Vijlenerbosch.
Prijs € 12,50 excl. verzendkosten.
Verkrijgbaar via het secretariaat en bij de buurtwinkel te Vijlen.

© 2020 Heemkundekring Sankt-Tolbert Vaals