Wij doen dit jaar weer mee aan Rabo ClubSupport! Wat houd dit in: Met Rabo ClubSupport investeert de Rabobank als coöperatieve bank een deel van hun winst in lokale clubs en verenigingen. Derhalve hebben wij ons als heemkundevereniging ook ingeschreven voor deze actie. Doel is om zoveel mogelijk stemmen te verzamelen zodat wij aan het einde van de actie een financiële bijdrage ontvangen voor ons opgegeven bestedingsdoel. Bestedingsdoel Digitalisering van de archiefcollectie is nodig voor een goede ontsluiting en uit oogpunt van beheer en behoud van het originele materiaal. De collectie zal systematisch gedigitaliseerd worden. Deze keer is ons doel verdere digitale ontsluiting van het archiefmateriaal door gelden bijeen te brengen voor de vervanging van de A2 boekenscanner. De stemperiode loopt van 4 september tot en met 26 september 2023. Let op: u kunt alleen uw stem uitbrengen als u lid bent van de Rabobank. Dus naast dat u klant bent moet u ook lid zijn om te kunnen stemmen. Lid worden van de Rabobank is kosteloos. Aanmelden kan via de website van de Rabobank. Als lid van jouw Rabobank kunt u vanaf 4 september stemmen.

En elke stem is geld waard. Kunnen wij rekenen op die van u?

Kijk dan snel op Rabobank.nl/clubsupport

Alvast heel erg bedankt voor uw stem!!

Namens Heemkundekring Sankt Tolbert Vaals

 

𝗙𝗶𝗹𝗺 𝗟𝗲𝗶𝗳 𝗩𝗼𝗹𝘀 - 𝟮𝟵 𝘀𝗲𝗽𝘁𝗲𝗺𝗯𝗲𝗿 2023🎬

Een prachtige film over ons mooie Vaals om herinneringen op te roepen. Samengesteld uit verhalen van oud Vaalsenaren en de geschiedenis zoals deze in ieder boekwerk is aangegeven.

Datum: Vrijdag 29 september

Aanvang: 19:30 uur

Adres: Bloemendalstraat 11A,6291 CL Vaals

𝗚𝗥𝗔𝗧𝗜𝗦 𝗘𝗡𝗧𝗥𝗘𝗘

Met speciale dank aan Koninklijk Mannenkoor St. Cecilia 1837 Vaals. 

                                                

Verleden&heden nr. 24

Het jaarboek verleden&heden 2022, nummer 24 heeft weer het licht mogen zien, en verkrijgbaar vanaf zaterdag 26 november 2022. Weer een prachtexemplaar met zo’n dikke 130 pagina’s tellend boekwerk met boeiende verhalen, over: Hengelsportvereniging HSV ‘68 Vaals , een hele geschiedenis van het ontstaan van de vereniging en ontwikkeling in de tijd door Arthur Cransveld; Schoorekop, Schornkopf en Sjorekop, Limietsteen, een boeiend verhaal over de “grenstenen in onze omgeving, de betekenis en vindplaats door Jan Francotte, maar ook het verhaal over Neomistenfeesten in de Paulusparochie van Vaals van de hand van Victor Voncken brengt weer een mooie kijk uit die tijd, verder de geschiedenis van het succesvolle Gemengd koor St. Jozef Vaals (1960-2022) door Herbert Kuijpers; een verhaal over Een herendienst in 1795 te Vaals, waarbij inwoners verplicht werden om mee te werken en te helpen, om dan te vervolgen met “terug in de tijd” met een blik van ”Beej ós i jén kusje” door Wino Winkens en tot slot het verhaal van Venters in Vaals, in dit verhaal komen diverse personen in Vaals in beeld, van ijsverkoper, kolenhandelaar, de Eendracht en broodverkoper, alles aan huis gebracht en verkocht door Victor Voncken. En zoals U dat gewend bent alles voorzien van een hele keur aan historische foto‘s.

Leden van Sankt Tolbert kunnen dit exemplaar aanschaffen voor de prijs van € 18,00, echter alleen in het verenigingsgebouw van Sankt Tolbert. De beschikbare uren en dagen zijn aan hen via de mail toegestuurd.

De niet-leden kunnen dit prachtige werk kopen voor de prijs van € 20,00.

Verkooppunten: De Grenswinkel, Readshop, Kapsalon John Kohnen, HKK Sankt Tolbert.

 

Verleden&heden themanummer 6

Verleden&heden themanummer 6 Op vrijdag 24 juni jl. vond in ons verenigingslokaal de presentatie en aansluitend de verkoop plaats van het 6de themanummer getiteld: “Vaalserberg of het Plateau 322,5 mtr door Dolf Baltus”. De publicatie bevat ca. 170 bladzijden inclusief talloze afbeeldingen.

Dit uitgebreide verhaal over de „Vaalserberg“, bijeengebracht door Dolf Baltus†, gaf aanleiding om dit voor het nageslacht door Heemkundekring Sankt Tolbert in boekvorm te gaan uitbrengen. In samenspraak met Renate Baltus-Massow, om met dit vele materiaal van het niet-voltooide boek, is binnen onze vereniging door diverse mensen veel werk verzet om dit met aanvullingen in deze vorm te gieten. Het bestuur denkt dat dit themaboek ook weer een schot in de roos zal zijn met de wetenswaardigheden van de Vaalserberg en zijn omgeving.

Leden van Sankt Tolbert kunnen dit exemplaar aanschaffen voor de prijs van € 18,50, echter alleen in het verenigingsgebouw van Sankt Tolbert iedere woensdag van 10 tot 12 uur.

Niet-leden kunnen dit prachtige werk kopen voor de prijs van € 20,00 bij:

Read Shop Vaals, Maastrichterlaan 78. 

 

Verkoop tevens op woensdagmorgen van 10.00 tot 12.00 uur in het verenigingslokaal Óp Sankt Tolbert, Bloemendalstraat 11a, Vaals. Bestellen kan ook via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Bij verzending per post komen de verzendkosten voor rekening van de koper.

Expositie 75 jaar Bevrijding Vaals 

De expositie werd georganiseerd in samenwerking met heemkundekring “Noabere va Viele” Vijlen en heemkundekring “de Auw Kapel” Lemiers. De gehuchten en kernen in de omgeving waren reeds enige tijd bevrijd: Wolfhaag en Raren op 13 september, Harles, Holset en Vijlen op 14 september, Lemiers en Mamelis werden op 17 september bevrijd, Vaals echter moest wachten. De razendsnelle opmars in de richting van Zuid-Limburg had tot gevolg dat de aanvoer van dringend noodzakelijk materiaal, munitie en brandstof te kort schoot. Ook de verwachte heftige tegenstand bij de Westwall, die om Aken lag, zorgde voor vertraging. De voorbereidingen voor de slag om Arnhem, Market Garden, zorgden eveneens voor een verschuiving van de prioriteiten. Een benauwde tijd brak aan voor de bewoners van de kern Vaals. Gewapende patrouilles van Amerikaanse en Duitse troepen voerden schermutselingen uit in de straten van Vaals. Aan de hand van unieke militaire berichten die de situatie in Vaals en de directe omgeving beschrijven, fotomateriaal, verhalen van inwoners, meldingen van de brandweer, etc. wordt een indringend beeld geschetst van de weken dat Vaals niemandsland was. Verder werden er in verschillende vitrines interessante tentoonstellingsstukken uitgestald.

 

Er zijn nog exemplaren van Verleden & Heden nummers  2, 4, 5, 6, 7, 10, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 20 verkrijgbaar bij het secretariaat of op woensdag tussen 10.00 en 12.00 Óp Sankt Tolbert.

Themanummer 3, Vijlenerbos,                     prijs € 12,50
Themanummer 4, Het zingende Zuiden,       prijs € 17,00
Nog verkrijgbaar via het secretariaat,

© 2023 Heemkundekring Sankt-Tolbert Vaals